Manuel Terapi
Özel tekniklerin kullanıldığı ve el ile uygulanan terapi yöntemlerinin genel adıdır. Manuel terapi teknikleri eklemlere veya ilişkide bulunan yumuşak dokularına yapılan ve el becerileri gerektiren pasif hareketlerdir. Bu yöntem ülkemizde henüz yeni bir terapi olsa da, geçmişi Hipokrat'a kadar dayanmakta ve modern tıp'ta da yerini almaktadır. Yaklaşık bir asırdır ABD ve Avrupa ülkelerinde fakülteleri kurulmuş bir bilim dalıdır. Ülkemizde ise manuel terapi, bu eğitimi almış fizyoterapistler tarafından tamamlayıcı bir terapi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Manuel terapi güncel fizik tedavi metotlarıyla da birleştirilerek ameliyat riskini azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak üzere tüm kas-iskelet sistemi problemlerinde uygulanabilmektedir.
Manuel terapinin asıl amacı; mevcut olan problemlerin sebeplerinin tespit edilmesi, problemin en yakın şekilde ortadan kaldırılması ve yenilenmenin hızlanmasıdır. Kişilerin yaşam tarzları ve beslenme alışkanlıkları,vücut analizleri,varsa yaptıkları spor ya da egzersizler, kas kuvvetleri ve var olan diğer medikal problemleri ayrıntılı olarak incelenerek,problemleri ortaya çıkaran etkenler belirlenmektedir ve hastalar bir bütün olarak değerlendirilmektedir.
MANUEL TERAPİ YAKLAŞIMLARI VE FAYDALARI
En çok omurgayı ilgilendiren bozuklukların tedavisinde uygulanmaktadır. Dokunun durumuna göre derin friksiyonlar, mobilizasyonlar, manipulasyonlar ,eklem biyomekaniğini düzeltme amaçlı traksiyon,germe ,kas gevşetme,egzersiz teknikleri kullanılmaktadır.Bu tekniklerle:
· Eklemlerin etrafındaki aşırı gergin ve kilitlenmiş durumdaki dokuların açılması yoluyla ağrı, sertlik ve tutukluğun giderilmesini sağlar.
· Dokunun tekrar kanlanması sağlanarak dolaşımı artırılır.
· Omurga ve eklem yapılarının bozulan simetrisini düzelterek kasın doğru uzunlukta ve çekiş açısında görev yapması sağlanır.
· Mekanik uyarılar verilerek ağrı sinyallerini taşıyan sinirlerin iletimini azaltılarak ağrı kesici etki sağlanır
· Endorfin denilen ağrı kesici maddenin salınımı yoluyla da ağrı azaltılır.
KİMLERE UYGULANIR
· Akut ve kronik boyun ağrıları
· Bel ve boyun fıtıkları
· Yumuşak doku ağrıları
· Vertigo ve baş ağrıları
· Faset eklem sendromu
· Kas iskelet sistemi kaynaklı torasik ağrılar
· Myofasyal ağrılar
KİMLERE UYGULANMAZ
· Akut romatizmal hastalıklar
· Kemik iltihabı
· Şiddetli osteoporoz
· maligniteler,tümörler
· Kaynamamış kırıklar